Pensioenen opnieuw niet verhoogd bij ABP

Ambtenarenfonds ABP, het grootste van Nederland, verhoogt ook in 2022 de pensioenen niet. De financiƫle situatie van het grootste fonds van Nederland laat dat niet toe. De pensioenpremie blijft ook volgend jaar gelijk.

Lees verder

Inkomen tot 35.000 euro onvoldoende voor koopwoning

Een huishouden met een gezamenlijk jaarinkomen van 35.000 euro of minder kan nauwelijks nog een huis kopen. Zelfs met een inkomen tot 60.000 euro is nog maar een op de drie koopwoningen betaalbaar, aldus het Kadaster.

Lees verder

Veel hypotheekaanvragen door verwachte rentestijging

In de afgelopen maand werden er relatief veel hypotheken aangevraagd. vergeleken met vorig jaar november steeg het aantal aanvragen met 14 procent. Dit komt waarschijnlijk doordat geldverstrekkers hebben aangekondigd de rentes te verhogen.

Lees verder

Invloed van hypotheekrente op huizenprijzen is klein

De alsmaar stijgende woningprijzen worden meestal verklaard door de historisch lage rente. Omdat geld lenen goedkoop is, wordt er meer geleend en dat zou de verklaring zijn voor de dure woningen. Uit onderzoek van het Kadaster blijkt dat de invloed van rente beperkt is.

Lees verder

Gemeenten mogen eigen inwoners voorrang geven bij koophuizen

Gemeenten mogen in de toekomst ook een deel van de nieuwbouwkoopwoningen toewijzen aan de eigen inwoners. Dat heeft het demissionaire kabinet besloten om tegemoet te komen aan een wens van de gemeenten.

Lees verder

Detailhandel zette bijna 7 procent meer om in oktober

De detailhandel heeft in oktober 6,6 procent meer omgezet dan in oktober 2020. Volgens het CBS groeide de omzet van de non-foodsector met 12,7 procent, terwijl de omzet van de foodsector 1,8 procent kromp. Daarnaast is online 3,4 procent meer omgezet door de detailhandel.

Lees verder

78 procent Nederlanders spaart voor pensioen

In Europa spaart iets minder dan twee derde van de inwoners van 16 Europese landen voor hun pensioen. In Nederland ligt het aandeel pensioenspaarder hoger. Ruim drie kwart (78 procent) van de Nederlanders spaart wel voor het pensioen, het merendeel via hun baan.

Lees verder

Opnieuw loonsteun voor bedrijven

Bedrijven kunnen weer gebruikmaken van loonsteun via de NOW-regeling. Dat heeft het demissionaire kabinet bekendgemaakt naar aanleiding van de opnieuw strengere coronamaatregelen. Ook de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL-regeling) wordt uitgebreid.

Lees verder

Begin 2021 stond 2,4 procent woningen leeg

Aan het begin van 2021 stonden 187.000 woningen leeg. Het gaat dan om 2,4 procent van alle woningen. Dit was vergelijkbaar met vorig jaar. De leegstand van kantoren en winkels was begin 2021 respectievelijk 10,2 procent en 8,7 procent.

Lees verder

Aantal miljonairs blijft maar toenemen

Ongeveer 278.000 huishoudens hadden op 1 januari 2020 een vermogen van 1 miljoen euro of meer. Dat zijn er bijna 25.000 meer dan een jaar eerder. Inmiddels is 3,5 procent van de Nederlandse huishoudens, in ieder geval op papier, miljonair.

Lees verder